Від обговорення відкритих даних до молодіжної політики: на Львівщині відбувся Фестиваль думок

31 серпня 2019 року Ресурсний центр ГУРТ разом зі Спілкою Української Молоді в Україні – Львів та Інститутом Суспільних Ініціатив організували обговорення важливих тем розвитку громади у новому для України форматі – фестиваль думок.

Минулого року учасники та учасниці ініціативної групи створення Національної мережі ОГС України надихнулися досвідом Естонії, де у невеликому містечку Пайде фестиваль відбувається щороку. А вже в 2019-му спробували використати цей формат для посилення спроможності громад в Україні.

Головна ідея фестивалю думок полягає в тому, щоб дискусії, які тривають у суспільстві, були зосереджені не лише в засобах масової інформації чи майданчиках новітніх медіа, але й відбувалися наживо, а представники громади навчилися слухати один одного на шляху до вирішення спільних проблем. 

«Формат заходу дуже класний, адже дозволяє залучати якомога більше людей до обговорень актуальних питань. Важливо проводити подібні заходи в районних центрах, маленьких містечках, аби представники невеликих громад могли висловитися та обговорити проблеми, які їх хвилюють», – прокоментував завідувач кафедри політичних наук Українського католицького університету Юрій Підлісний.

На Фестивалі думок у Стрию обговорення тривало навколо трьох тематичних локацій для проведення дискусій: «Молодь у державотворенні», «Суспільство та комунікація» та «Громада у смартфоні».

«Мені сподобалося, що на Фестивалі у Стрию було багато молоді, яка активно долучалася до дискусій. Саме вони – творці нашого сьогодення і майбутнього, тому дуже важливо, щоб фундаментальне розуміння, як, наприклад, ролі жінок у політиці, так і того, як користуватися електронними сервісами, що створюють комфорт для містян, формувалося в молодому віці», – зазначила виконавча директорка Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

На Фестивалі думок у Стрию Ресурсний центр ГУРТ уперше презентував майданчик для обговорення спроможності громад відповідати викликам цифрового світу – платформу «Громада у смартфоні», що об’єднала експертів із цифрової безпеки, представників громади та неурядових організацій, які обговорили кібербезпеку, відкриті дані та розвиток інструментів електронного урядування як запоруку розвитку громади.

«Назва платформи «Громада в смартфоні» відображає трендові речі, які зараз активно обговорюють та впроваджують. Мені сподобалася можливість зустрітися, обмінятися ідеями, висловитися на ту чи іншу тему. Однак важливо, щоб після дискусій був результат. Якщо ми говоримо, наприклад, про громаду в смартфоні, то для міста Стрий це дуже важлива тема. Тут має бути політична воля органів влади на впровадження інструментів електродної демократії та обізнаність містян щодо того, як вони можуть впливати на прийняття рішень тощо. Сьогодні ми говорили, що, на жаль, наявні інструменти е-демократії не є ефективними в Стрию. Однак на Фестивалі я зустріла потенційних однодумців, і ми поспілкувалися про те, як можна зробити місто кращим»,  – розповіла учасниця дискусії про цифрову трансформацію громади Софія Сакалош.

Майданчик «Громада у смартфоні» відкрили дискусією «Дані міст: як відкриті дані можуть служити мешканцям громади», яка супроводжувалася активним обговоренням. Актуальності дискусії додав той факт, що Стрий зараз посідає останні місця в рейтингу прозорості міст за версією Transparency International Україна.

«Важливо, що місцем проведення Фестивалю став Стрий – місто, де е-послуги ще не достатньо розвинені. Впровадження відкритих даних актуальне для громади будь-якого розміру. Наприклад, для ОТГ – це нова сфера. Для цього у них є всі інструменти, вже напрацьовані досвідом інших міст. «Новим гравцям» доступно багато ресурсів та інструментів: як публікувати інформацію, як її збирати тощо. Відкриті дані можна розглядати і з точки зору прозорості та відкритості, і з точки зору розгортання нових сервісів. Сподіваюся, містяни, які долучилися до дискусій, будуть активніше впливати на місцеву владу щодо оприлюднення відкритих даних», – зазначила заступниця директора Львівського комунального підприємства «Міський центр ІТ» та керівниця сектору відкритих даних Олена Гунько.

Фестиваль думок став майданчиком, де представники різних сфер діяльності змогли поспілкуватися між собою, поставити запитання експертам із різних галузей, висловити власну думку та зробити перший крок до діалогу.

«Людям треба дати можливість поговорити, висловитися. Думаю, Фестиваль у Стрию довів, що містяни готові до дискусій, готові транслювати свої думки й чути інших», – прокоментував учасник з Калуша Юрій Іляш.

Можливості дискусій обмежувало лише два правила: повага до співрозмовника, навіть якщо погляди кардинально відрізняються, та пропозиція рішення, а не просто критика.

«Мені особливо сподобалося, що наприкінці дискусії учасники дійшли до думки, що громадянське суспільство є тим важливим драйвером, який стимулює використання владою відкритих даних та інструментів прозорості на благо громадян», – прокоментувала координаторка проекту «Прозорі міста» Transparency International Україна Катерина Цибенко.

Всі учасники на платформі «Громада у смартфоні» долучилися до онлайн-опитування щодо е-послуг для громади, відкрити даних і кібербезпеки.

Завершила роботу майданчику дискусія щодо цифрової безпеки і цифрових прав громадян за участі експерта Школи цифрової безпеки DSS 380 Павла Бєлоусова та координатора напряму дигітальної освіти громадської організації «Інша освіта» Сергія Никонорова.

Фестиваль відвідали не лише стрийці, а й жителі інших громад Львівщини, які поділилися під час заходу власним досвідом.

«Зараз питання цифрової трансформації громади стоїть дуже актуально. Багато міст просунулися в цьому, і я хотів почути, як в них працюють е-сервіси. Тут я дізнався про те, як відбувається цифрова трансформація у Стрию, Давидові (село у Львівській області,  ред.) та Вінниці. Зі свого досвіду можу сказати, що інструменти е-врядування дозволяють краще залучити громадян до розвитку міста. В Дрогобичі починали з дуже простих речей, але нам вдалося розвинути чимало електронних сервісів», – поділився враженнями старший менеджер комунальної установи «Інститут міста Дрогобича» Юрій Яцьків.

Фестиваль в Стрию став першим у низці заходів, які зберуть громади з різних куточків країни для обговорення проблем розвитку у відкритому форматі. Ознайомитися з графіком проведення фестивалів можна за посиланням.

«Для мене Фестиваль думок – це можливість на одному майданчику зібрати усіх, кому не байдуже, як розвиватиметься місто, регіон та країна. Можливість навчитися слухати, чути та аналізувати. У швидкому інформаційному потоці ми не завжди маємо змогу не лише отримувати інформацію, а й аналізувати її. Фестиваль думок, який відбуватиметься у Луцьку 29 вересня, – це можливість обрати тему, яка турбує найбільше, прийти на Іподром (місце проведення Фестивалю у Луцьку,  ред.), знайти однодумців та разом зрозуміти, що ми можемо робити, як реагувати на виклики та сприяти розвитку свого будинку, вулиці, міста, регіону та країни», – наголосила виконавча директорка Волинського інституту права та організаторка Фестивалю думок у Луцьку Ірина Гайдучик.

Завершився Фестиваль думок у Стрию флешмобом «Збери свою громаду». Під час якого учасники дискусій збирали символ свого міста із безлічі фрагментів малюнка з метою інформування про важливість участі кожного у розвитку своєї громади.

Фестивалі думок організовано за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії.