Як створити безпечне середовище у громаді за допомогою відкритих даних: підсумки вебінару ГУРТа

21 травня 2020 року Ресурсний центр ГУРТ організував вебінар «Як відкриті дані можуть допомогти створити безпечне середовище у громаді» для лідерів і менеджерів організацій громадянського суспільства.

Головними спікерами стали Павло Худ, Український католицький університет, та Яків Рогалін, Донецький міський благодійний фонд «Доброта».

Cпікери, зокрема, обговорили інформаційні маніпуляції навколо ситуації з коронавірусом, які спричиняють панічні настрої та відчуття небезпеки у суспільстві.

Учасники дискусії поділилися своїми думкам щодо ефективних способів використання відкритих даних для проведення інформаційних кампаній і роз’яснювальної роботи серед населення.

Відкритті дані є лише інструментом, який використовується для досягнення конкретної мети. Якщо метою є маніпуляція суспільною думкою, знайдуться дата сети, які у цьому допоможуть. Тому самі по собі відкритті дані не є панацеєю, важливо те, хто, з якою метою і як їх використовує.

Всі учасники вебінару також долучилися до опитування.

Спікери напрацювали низку рекомендацій щодо використання відкритих даних для створення безпечного середовища у громаді:

  • лідери мають залучати до інтерпретації відкритих даних лише компетентних фахівців та експертів із відповідної сфери
  • обговорюючи висновки фахівців та експертів, зроблені на основі відкритих даних, органи місцевого самоврядування та організації громадянського суспільства мають сприяти озвучуванню усіх думок, які є у громаді
  • лідер мають згуртовувати громаду для реалізації спільних ідей на підставі аналізу відкритих даних
  • важливо тестувати такі ідеї на предмет того, чи готові люди за них платити, адже громадяни готові фінансово підтримати розроблення сервісів, якщо реалізація ідеї відповідає їхнім потребам