Покинути інформаційну бульбашку: жителі Луцька зібралися на Фестивалі думок

29 вересня 2019 року лідери неурядових організацій, активісти, громадські діячі, представники влади та всі охочі зібралися на першому в Луцьку Фестивалі думок, щоб обговорити важливі питання розвитку громади. Кожен міг обрати для себе цікаву дискусію, адже теми формувалися на основі онлайн-голосування серед жителів міста.

«Вважаю, що подібні заходи дуже потрібні, оскільки часто громадські активісти грішать тим, що працюють у своєму комфортному колі, у відірваності від громадян. Формат фестивалю думок дозволяє поговорити з більшим колом людей. Зазвичай громадські активісти звикли працювати зі зручною аудиторією та людьми, які роками ходять на їхні заходи. Тому виникає розрив, коли здається, що всі поінформовані та обізнані, а на практиці виходить зовсім не так. Подібні фестивалі допомагають поговорити з людьми, які не є звичними відвідувачами конференцій та круглих столів», – прокоментувала керівниця групи проектів із демократичного врядування Програми розвитку ООН Олена Урсу.

Відвідувачі фестивалю мали можливість поділитися своїми думками під час дискусій; дізнатися нове у сфері енергоефективності, фінансової грамотності, розвитку молоді в рамках воркшопів; відвідати дитячу зону та ярмарок проектів громадських організацій; побачити фотовиставку, присвячену громадським діячам Волині.

«В Україні бракує громадських дискусій на важливі суспільні теми. Дискусій у реальному режимі, а не в соціальних мережах. Бракує не через те, що вони не потрібні, а тому що люди бояться публічно, очі-в-очі ділитися думками. Приємно, що лучани не злякалися, креативили, говорили самі і чули інших», – розповів голова громадської організації «Громадське.Волинь» Дмитро Безвербний.

Луцьк став третім містом, що прийняло Фестиваль думок, організований за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії.

«Аналогічний фестиваль я організовував у Стрию. Добре, що під час цього заходу багато говорять про молодь. Ця тема дуже актуальна, адже влада та громада ще поки не навчилися розуміти проблеми молоді. Під час обговорення, де я був спікером, люди різного віку дискутували, обмінювалися думками, намагаючись в контексті громади зрозуміти, а які ж інтереси в молодих лучан», – поділився враженнями голова Львівської обласної організації Спілки Української Молоді в Україні Андрій Фендик.

Фестиваль став не лише платформою для обміну думками серед волинян, а й мотивував їх до конкретних дій. Надихнувшись дискусією «Чи існують ефективні інструменти взаємодії органів влади та громадськості?» та озброївшись необхідними знаннями, ініціативна група підготувала звернення до Луцької міської ради щодо озеленення частини вулиці Винниченка. Документ перебуває на стадії розроблення та невдовзі буде направлений до відповідних органів місцевої влади.

«Крутий захід, де можна відвідати різні дискусійні майданчики і почути щось нове, поділитися своїми думками та почути інших. Проблема швидше вирішується тоді, коли про неї відкрито говорять», – зауважив відвідувач Фестивалю думок Валентин Гаврук.

На Фестивалі думок у Луцьку Ресурсний центр ГУРТ у рамках платформи «Громада у смартфоні» провів дискусії, які зібрали представників бізнесу, громади та органів самоврядування для визначення потреб міста та способів їх вирішення.

«Для цифрової трансформації міст насамперед потрібно розуміння, що має бути зроблено. Така потреба є фактично всюди, і концепція Smart city може включати багато елементів. Головне, щоб інструмент діджиталізації дозволяв заощаджувати час та ресурси. На дискусії про цифрову трансформацію громади я почув думки, з якими не повністю згоден, однак корисно виходити зі своєї інформаційної бульбашки. Мені як представнику комерційної організації, що працює з концепцією Smart city, було цікаво почути думки про особливості роботи міської влади та ЦНАП», – розповів директор з розвитку бізнесу компанії «AuxBridge» Алекс Любецький.

Під час дискусії «Дані міст: як відкриті дані можуть служити мешканцям громади» учасники могли більше дізнатися про відкриті дані та як їх використовувати для контролю влади; як віднайти масиви публічної інформації, яку оприлюднюють органи державної влади; яка ситуація з відкритими даними на Волині.

Також в рамках фестивалю відбулася ярмарка ініціатив громадського сектору та фотовиставка «Громадські лідери та лідерки Волині», створена за підтримки ПРООН в Україні, яка й надалі діятиме та мандруватиме різними міськими локаціями.

Фестиваль завершився масштабними флешмобом «Збери свою громаду», під час якого містяни збирали герб Луцька із безлічі частинок, щоб продемонструвати, що лише у співпраці можливо визначити вектори розвитку громади.


Фестивалі думок організовано за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії. Співорганізатори у Луцьку: Ресурсний центр ГУРТ, Волинський Інститут Права, Програма розвитку ООН в Україні, Управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації, Департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради.Волинський осередок Федерації дебатів України, Молодіжний центр Волині, Луцький осередок ВМГО «Фундація регіональних ініціатив».