Лідери українських ОГС опанували методику проведення фестивалів думок

13-14 квітня 2019 року менеджери організацій громадянського суспільства з різних областей України зібралися в Києві для участі у воркшопі із планування та проведення фестивалів думок. Впродовж двох днів вони вивчали методики організації майданчиків для відкритих дискусій: від особливостей вибору тем до планування бюджету.

Влітку 2018 року учасники ініціативної групи зі створення Національної мережі ОГС України відвідали Фестиваль думок в Естонії, що традиційно збирає представників неприбуткового сектору, урядовців, журналістів і просто активних громадян для обговорення різноманітних питань суспільного розвитку. На воркшопі керівники українських ОГС вивчали питання менеджменту заходів такого формату, спираючись на естонський досвід.

Навчання для менеджерів українських ОГС проводила комунікаційна менеджерка Фестивалю думок в Естонії впродовж 2015-2017 років Катерина Данілова: «Формат фестивалю сприяє тому, щоб дискусії, які тривають у суспільстві, були аргументованими й продуктивними, щоб активісти пропонували шляхи вирішення проблем, а люди навчилися слухати один одного. Ми надаємо майданчик, де представники різних сфер діяльності можуть поспілкуватися між собою, поставити запитання міністру або виразити власну думку, зробити перший крок до діалогу. Звісно, на фестивалі неможливо вирішити всі проблеми, але це змога розвинути дискусійну культуру», – прокоментувала Катерина Данілова.

Фестиваль думок працює у формі майданчика для обговорення та пошуку шляхів вирішення різноманітних питань. Мета подібних заходів – насамперед налагодження суспільного діалогу, підвищення якості культури спілкування та ведення дискусій. В рамках проекту «Побудова Національної мережі ОГС України 2» фестивалі думок планується провести в п’яти містах України.

«На мою думку, формат фестивалів думок навіть корисніший для України, ніж для Естонії. У нас не вистачає навичок культурної та ефективної дискусії. Нам важливо навчитися слухати чужі ідеї та аргументовано доносити свої, тобто доводити на рівні аргументів, а не емоцій. Перелік тем для обговорення безкінечний: від виховання дітей до питань корпоративної відповідальності. Думаю, дискусійний формат буде цікавим і бізнесу, а не лише громадським активістам», – прокоментувала голова правління ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» Ірина Фоменко.

Відповідно до методики програма фестивалю формується навколо обговорення важливих питань для громади. Учасники ознайомилися зі специфікою роботи модератора у налагодженні продуктивного діалогу в процесі пошуку шляхів вирішення суспільних проблем.

«Мені було цікаво почути про формат обговорень і деталізацію тем. Організаційні питання типові для багатьох масових подій, а от формат дискусії відрізняє фестиваль думок від інших подібних заходів. У Полтаві ми визначили напрями обговорень, а оргкоманда з модераторами вже формуватиме теми. Плануємо рухатися в таких напрямах, як культура, соціальна відповідальність та вирішення проблем ОТГ. У громадах часто виникають конфліктні ситуації через нестачу інформації та комунікації, а в дискусії вони можуть дійти згоди. Для мене фестиваль думок – це насамперед майданчик для комунікації та зниження соціальних конфліктів», – зазначила голова громадської організації «Нова Полтава» Юлія Городніченко.

Воркшоп із планування та організації фестивалів думок відбувся в рамках проекту «Побудова Національної мережі ОГС України 2», що виконується Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з Мережею ОГС Естонії (NENO) за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.