Досвід Естонії та українські практики: ГУРТ провів вебінар із питань бюджетів участі

27 вересня 2018 року Ресурсний центр ГУРТ у партнерстві з Мережею організацій громадянського суспільства Естонії (NENO) провів безкоштовний вебінар «Участь громадян в місцевому самоуправлінні: бюджети участі».

Для представників громадянського суспільства України вебінар провели старша експертка Академії електронного управління Естонії, екс-депутатка Парламенту / екс-міністерка реформ Естонії Лііа Хянні та експертка Академії електронного управління Естонії, спеціалістка з е-демократії, кандидатка наук Єлизавета Креньова-Цепілова.

Лііа Хянні ознайомила учасників з основними принципами відкритого управління та співпраці на місцевому рівні. Впродовж вебінару спікери розглянули всі етапи запровадження та розвитку бюджету участі в Естонії.

Єлизавета Креньова розглянула бюджет участі як урок демократії. Особливу увагу приділила питанням експертного аналізу проектів, інформування та залучення населення до практики прямої демократії, що є основою успішного впровадження бюджетів участі.

Під час вебінару спікери розглянули конкретний кейс впровадження бюджету участі в Тарту. Постійний аналіз процесу та покращення практик є важливим інструментом для досягнення цілей громадського бюджету.

Також у вебінарі взяли участь експерти з України: голова правління ГО «Пролісок-Бердянськ» Іван Харченко та голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко, які поділилися своїм досвідом із впровадження бюджетів участі в регіонах та реалізації проектів у рамках громадських бюджетів. Завдяки цьому учасники змогли порівняти особливості естонського та українського досвіду.

Запис вебінару дивіться у відео нижче.